BRC/IoP
Global Standard for Packages and Packages Materials
Standard zawiera wymagania dla producentów opakowań. Celem jest nie tylko zapewnienie higienicznych warunków produkcji opakowań ale również ich jakości i własności funkcjonalnych.
Certyfikat BRC/IoP jest często wymagany przez firmy spożywcze, które w ramach własnego certyfikatu BRC Food lub IFS Food muszą oceniać i zatwierdzać swoich dostawców, w tym dostawców opakowań.
Wśród korzyści z posiadania certyfikatu BRC/IoP można wymienić:
- raport z auditu przygotowany przez firmę certyfikującą jest uznawany przez klientów (nie ma konieczności wykonania dodatkowego auditu dostawcy, co oszczędza koszty i czas obu stron)
- certyfikaty są wiarygodne i mają uznanie na rynku międzynarodowym
- kompletny zakres wymagań standardu obejmuje aspekty jakości oraz higieny i bezpieczeństwa produktów, spełniając wymagania klienta, dokonującego oceny swoich dostawców
- wdrożenie systemu zachęca do ciągłego doskonalenia, ograniczenia strat i zwiększenia wydajności
- standard zawiera również obowiązujące wymagania prawne; producenci opakowań mogą wykorzystać standard do zapewnienia, że ich dostawcy działają zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi i spełniają wymagania prawne
- korzyści marketingowe, ze względu na używanie rozpoznawalnego logo oraz zamieszczenie nazwy firmy na stronie internetowej www.brcdirectory.com