Doradztwo
Oferujemy:
Kompleksową pomoc we wdrażaniu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, łącznie z przygotowaniem niezbędnej dokumentacji,
w tym:
- pomoc przy wdrażaniu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- opracowanie dokumentacji systemowej dla danego standardu/ normy
- Księga jakości / Księga HACCP / Podręcznik GLOBALG.A.P.
- Procedury operacyjne / systemowe
- Dokumentacja GHP i GMP (instrukcje, plany / harmonogramy, rejestry)
- dostosowanie funkcjonującej dokumentacji do wymagań innych standardów/norm
- cykliczną weryfikację i aktualizację dokumentacji systemowej
- stałe doskonalenie i przegląd systemu
- przejęcie obowiązków pełnomocnika ds. systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- dostarczanie wskazówek dla Zespołu HACCP w zakresie planowania i / lub doskonalenia systemu (opracowanie/weryfikacja dokumentacji samodzielnie przez Zespół HACCP)
- pomoc w wyborze firmy certyfikującej oraz wsparcie w trakcie auditu certyfikującego
- obsługę w zakresie badania owoców i warzyw na pozostałość środków ochrony roślin (pobieranie próbek, transport do laboratorium, negocjowanie ceny)
Kompleksową pomoc we wdrażaniu przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, łącznie z przygotowaniem niezbędnej dokumentacji, w tym:
- pełną zewnętrzną obsługę w zakresie BHP
- współtworzenie oceny ryzyka zawodowego dla poszczególnych stanowisk
- pomoc przy opracowywaniu procedur BHP
- weryfikację stanu BHP w przedsiębiorstwie i proponowanie działań naprawczych
- aktualizację stanu wiedzy służb BHP w przedsiębiorstwie/gospodarstwie w odniesieniu do zmian ustawodawczych
- pomoc w przygotowaniu dokumentacji powypadkowej
Kompleksową pomoc doradczą z zakresu technologii i przechowywania żywności
- Inżynieria żywności (charakterystyka materiału, proces technologiczny, maszyny i urządzenia)
- Aktywność wody w żywności (surowce, produkty, procesy przetwarzania, przechowywanie)
- Przemiany fazowe w żywności I i II rodzaju (zamrażanie, topnienie, parowanie, skraplanie, krystalizacja, sublimacja, przemiana szklista)
- Zamrażanie, suszenie żywności (proces, urządzenia, przechowywanie)