BRC
Global Standard for Food Safety (Globalna Norma Bezpieczeństwa Żywności)
Konsorcjum brytyjskich detalistów (British Retail Consortium) opracowało w latach 90’ tych ten standard bezpieczeństwa i jakości żywności w celu bardziej skutecznej oceny swoich dostawców. BRC stanowi normę handlową, która obejmuje wymagania dla producentów żywności, dostarczających swoje produkty do angielskich sieci handlowych, głównie Tesco.
Czego wymaga się od producentów?
- Pełnego wdrożenia systemu HACCP zgodnie z wytycznymi Kodeksu Żywnościowego
- Udokumentowanego i efektywnego systemu zarządzania jakością
- Nadzorowania obiektów, w których następuje produkcja i magazynowanie żywności
- Kontroli produktów i procesów
- Spełnienia szeregu wymagań dotyczących wyglądu i zachowań personelu
Obecnie obowiązuje wersja 7 standardu, która została wydana w styczniu 2015 r.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: www.brcglobalstandards.com
Oferujemy:
Pomoc w przygotowaniu do certyfikacji oraz utrzymaniu i aktualizacji systemu, w tym:
- opracowanie dokumentacji odzwierciedlającej funkcjonowanie systemu
- przeprowadzanie auditów wewnętrznych przez wykwalifikowanych auditorów
- wsparcie w trakcie auditu certyfikującego oraz pomoc przy projektowaniu i wdrożeniu działań korygujących
- aktualizację systemu / dokumentacji w przypadku wydania nowej wersji normy
- pomoc w wyborze firmy certyfikującej.