ISO 22000
Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego
Międzynarodowa norma dedykowana dla wszystkich organizacji należących do łańcucha żywnościowego, w tym:
- producentów przetworzonych produktów spożywczych
- producentów rolnych
- producentów pasz
- firm transportowych oraz zajmujących się magazynowaniem / składowaniem żywności i pasz
- firm handlowych i hurtowni żywności oraz pasz
- sprzedawców detalicznych
- firm gastronomicznych (łącznie z kateringiem)
- przedsiębiorstw powiązanych z sektorem żywności i pasz (t.j. producenci środków ochrony roślin, nawozów i leków weterynaryjnych; producenci składników i substancji dodatkowych; producenci maszyn i urządzeń; producenci środków czyszczących i dezynfekcyjnych; producenci materiałów opakowaniowych, dostawcy usług dla sektora np. firmy DDD, pralnie odzieży roboczej, firmy sprzątające itp.)
ISO 22000 stanowi obecnie najbardziej popularne narzędzie do certyfikacji systemu HACCP.
Wymagania normy opierają się na przepisach prawnych, wytycznych Kodeksu Żywnościowego (12 etapów wdrażania systemu HACCP) oraz wymaganiach ISO 9001.
Obecnie obowiązuje ISO 22000:2005. Od czerwca 2018 norma będzie zastąpiona przez ISO/DIS 22000
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: https://www.iso.org
Oferujemy:
- przygotowanie pełnej dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg wymagań ISO 22000
- pomoc w dostosowaniu istniejącej dokumentacji do wymagań ISO 22000
- audity wewnętrzne prowadzone przez wykwalifikowanych auditorów
- okresową weryfikację i przygotowanie przeglądu systemu przez kierownictwo
- audity dostawców (surowców, dodatków, opakowań itp.)